How many minutes are in a day?

How many minutes are in a day? After multiplying 24 hours in a day by the number of minutes per hour, you will find that there are 1440 minutes in a day.

Counting minutes is an archaic tradition and is inevitable since everyone tries to keep on track with time as days go by.

Most people affirm that there are 24 hours in a day and therefore based on these hours compute the total number of minutes in a day.

 With the Earth’s elliptical shape, however, there is often no perfect estimate but rather approximations.

The day and night cycles of a complete solar day always vary, making the total number of minutes in a day either greater or less than those in the known 24 hours that make a day.

Before we even go any further, you need to know that the total time it takes for the Earth to make a complete rotation about its axis is called a day.

The time the earth takes to rotate around the sun is called a year and the total time taken for complete revolutions of the earth depends on the reference of your preference.

The question of how many minutes are in a day is the last thing anyone would ever think of and may or may not ring bells to everyone.

Still curious about how many minutes a day has? Well, you are in the right place! Read on as we take you through the number of minutes that make up a day.

How to calculate how many minutes in a day

How many minutes are in a day?

There are many ways to calculate how many minutes in a day and some people will employ online tools and/or physical watches all for the same cause.

The length of a day can be obtained from the solar noon that is; when the sun passes exactly south from your position to the next astronomical noon.

This length depends on the earth’s distance from the sun, which varies as the year goes by.

The arithmetic average of these distances is obtained and it normally equates to the known 24 hours of a day.

This is also referred to as solar time.

The other alternative would be taking a star as a reference and measuring the day from the successive passages of the star in the south.

This is 4 minutes short of 24 hours. And the difference adds up to a full day in a year.

The other alternative can be adding up the number of hours in each day for a given number of days and nights, we can then divide the total number of hours we obtained by the number of days.

That way, you can get the total number of minutes in a day.

In other words, if you add up all the hours in each day and then divide by the number of days, you give yourself an accurate estimate of how many minutes there are per day.

 Look, if we are to consider 10 days and we obtain 240hours for the 10 days. The average hours in the 10 days will be = 240/10. Hence there are 24 hours on each of the days but each hour has 60 minutes. Therefore each day will have 60 × 24 = 1,440 minutes.

At times, some would opt to count the number of minutes in a day using the 12-hour clock.

For example, if it is 10:00 am on a Saturday, then there are 60 minutes in that hour.

This means that there are 1440 minutes in a day.

How to calculate how many minutes in a sidereal day

As mentioned earlier on, the elliptical shape of the earth is part of the reason for sidereal days.

In a typical sidereal day, a day is not proportional to the earth’s full rotation; therefore, it is equivalent to 23 hours, 56 minutes, and 4 seconds.

These 23hrs, 56 minutes, and 4 seconds are therefore equivalent to the length it takes the earth to make one full revolution of 360⁰

Minutes in a sidereal day therefore are = ( 23 × 60 ) + 56 minutes

= 1,380 + 56 minutes

= 1,436 minutes in a sidereal day.

For some reason, the 4 seconds are also approximated to a full second, giving a total of 1,437 minutes in a sidereal day.

FAQs- How many minutes in a day?

1. How many 5 minutes in a day?

There are 228, 5 minutes in a day. To get to this value, you need to multiply the number of hours in a day by number of minutes in a hour.

=24 X 60 = 1440 minutes in a day

After getting the number of minutes in day divide that by 5 to get period of 5 minutes.

=1440/5 =288, 5minutes in a day or 24hours.

2. How long is 1 hour exactly?

1 hour is exactly 60 minutes , 2400 in seconds and 1/24 of a day.

3. How many minutes in a year of 356 days?

525,600 minutes are in a year of 365 days. To get to this answer, multiply the number of minutes in a day by the number of days in a year.

=1440 X 365 = 525,600 minutes in a year.

4. How many minutes in 12 hours?

An hour consists of 60 minutes, and 12 hours will have 12X60 = 720 minutes in 12 hours.

5. How many seconds in a day?

Typically a day consists of 24 hours normally. In seconds, we shall tabulate 24 hours of the day by number of minutes per hour by number of second per an hour to get obtain the seconds in a day.

=24X60X60=86,400 seconds in a day.

Conclusion

Time feels like a precious resource and it continually slips through our fingers with ease there never seems to be enough of it.

Most people probably feel this way because there are only so many minutes in a day. But how many exactly anyways? There are 1440 minutes in a day.

Hope you have mastered the art of counting minutes in a day. Ciao!

Other articles:

References : https://en.wikipedia.org/wiki/Minute_and_second_of_arc

Leave a Comment